Shoyu sójová omáčka 500 ml COUNTRY LIFE
Popis produktu
Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.
Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá - umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích - tedy i v sójové omáčce shoyu.
V Dobrotách léto 2013 se na straně 4-6 a 12-13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit - shoyu, tamari a miso.
Tipy na použití:
- čínská shoyu polévka s shitake a rýžírecept je popsán zde
- rýžový salát s rajčatyrecept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013
- zeleninové sotérecept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013
- zálivka s kešulehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů
- dresink na salátsmíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocetdresink je výborný na rukolový salát s avokádem
- jednoduchý dresink na salátsmíchejte shoyu s olivovým olejem a octem
- restovaná hlíva úsřičnáhlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování
- marinádyna zeleninu, maso i rybyshoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujtevýborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev
- pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu
- polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
- vyrábí se rozdílným způsobem - tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Výroba shoyu:Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.
- Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.
- Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.
- Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.
- V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.
- Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.
- Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.
NOVĚ V PRAKTICKÉ LAHVI S PODÍLEM RECYKLOVANÉHO PLASTU
Výhody našich nových obalů:
Jsou ekologičtější- lahev je vyrobena z materiálu rPET - obsahuje 25 % recyklovaného plastu- lahev je recyklovatelná - rPET lahve lze recyklovat donekonečna- použitý materiál je ve srovnání se sklem daleko méně náročný na spotřebu energie při recyklaci
Jsou pohodlnější k používání- obsah se lépe dávkuje - nově je lahev opatřena drážkou proti úkapu a ozubením, které zpomaluje tok
Mají nižší hmotnost- jednodušší logistika- bezpečnější zasílání produktů přepravními službami-snažší manipulace ve výrobě
Voda, SÓJOVÉ BOBY (16,6 %), PŠENICE (13,5 %), jedlá mořská sůl (10,7 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).K dochucení pokrmů.
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):300kJ/71kcal. Tuky: 0,3 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 8,7 g. z toho cukry: 2 g. Bílkoviny: 8,3 g. Sůl: 13 g
Skladování: Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.Legislativní zařazení: Sojový výrobek - tekuté ochucovadlo.
- Mohlo by Vás také zaujmout
- Další knihy autora
- Další zboží výrobce
- Naposledy prohlédnuté
Sběratelské záložky
Podobní autoři
České osobnosti na návštěvě v Megaknihách!
Návrh štítků k produktu
Navrhněte maximálně 5 klíčových slov (štítků) k tomuto produktu.
Za každý přidaný štítek musíte poté 5x ohodnotit štítky ostatních.
Nezapomeňte navrhnuté štítky uložit stisknutím tlačítka „Uložit přidané štítky“.
K této knize jste navrhli štítky:
Proč nakupovat u nás?
-
Největší skladové zásoby sortiment všeho druhu
-
Levná doprava doslova za pár kaček
-
Spokojení zákazníci známka kvality
-
Vyzvednutí kdekoliv místo vybíráte vy
-
Skvělá zákaznická podpora neváhejte zavolat
Hodnocení od zákazníků Heureka.cz
za posledních 90 dní
s obchodem
Naposledy prohlédnuté
Velkoobchodní spolupráce
Pokud máte zajímavý sortiment, neváhejte nás oslovit. Nabízíme zajímavé odběry, rychlé platby a respektuplnou spolupráci.
velkoobchody@megaknihy.cz